CIUTADANIA DIGITAL I EDUCACIÓ MEDIÀTICA

 

Descripció del projecte

Eix Ciutadania digital i educació mediàtica

El professorat treballarà les competències a l’aula sota la temàtica: ciutadania digital i educació mediàtica.

Es reflexionarà sobre la ciutadania digital a través de l’educació mediàtica. Alguns temes a tractar de diferent caire són: els dispositius electrònics del dia a dia, com els rellotges intel·ligents; les narratives a les xarxes socials; i els models d’influència.

Els continguts a treballar en el projecte seran: entre el jo públic i el jo privat, dades per la ciència oberta, comunicació digital i formats digitals de comunicació. L’alumnat analitzarà diferents models de narratives, el posicionament dels protagonistes (comunicació verbal i no verbal), el disseny de les pantalles i altres. L’activitat de síntesi es farà entre professorat i alumnat. Es faran històries mediàtiques per difondre activitats pròpies de la ciutadania digital, com ens impliquem, quines possibilitats dóna per a la millora de la qualitat de les persones i de l’entorn i quines bretxes hi ha.

Es promouran les històries interactives i en format videojoc per alguns nivells educatius fent servir programari especialitzat. Aquestes històries tindran impacte en l’entorn educatiu dels centres.

marc de referència de la competència digital docent (MRCDD,2022)

Treballem els eixos de la convocatòria contemplant el pensament crític, la inclusió digital, l’art i la creativitat, la comunicació, els llenguatges i l’educació mediàtica, i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Ressaltem els indicadors de les sis àrees dels professionals docents del MRCDD on posarem l’èmfasi i com s’evidenciarà: 

Pràctica reflexiva. Anàlisi i reflexió individual sobre l’aplicació personal de les metodologies i les tecnologies digitals, participant en la diagnosi i creant el portafolis d’implementació.

Continguts digitals. Cerca i selecció de continguts digitals que puguin tenir una funció educativa, respectant els drets d’autor. Creació i edició de materials propis. Gestió i compartició dels materials creats de manera segura.

Ensenyament i aprenentatge. S’orientarà en com fer servir les eines d’E-A per a l’avaluació, seguiment i retroalimentació en espais dinàmics, makers i de projectes transversals. Es fomentarà l’ús d’eines de retroalimentació qualitativa i entre iguals, la interpretació de les analítiques i els itineraris d’aprenentatge. S’incorporarà el model TPACK com a referent.

Avaluació i retroacció. Estratègies d’avaluació. Utilització de les tecnologies digitals d’avaluació disponibles al centre de manera autònoma. Ús de les eines d’avaluació formatives, de manera transversal amb les matèries implicades, amb formació en retroalimentació i itineraris d’aprenentatge. Adopció i adaptació de noves estratègies didàctiques.

Empoderament de l’alumnat. La producció de recursos digitals inclourà pautes d’accessibilitat digital per tal de reduir barreres d’aprenentatge. Promoure l’accessibilitat digital afavorint que professorat i alumnat siguin conscients de la diversitat de la ciutadania digital. Treballar per projectes i per a la innovació social.

Desenvolupament de la competència digital dels estudiants. Capacitació dels estudiants per utilitzar de forma creativa i responsable les tecnologies digitals per a la informació, la comunicació, la creació de continguts, el benestar i la resolució de problemes.

NIVELL DE CDD
B1

OBJECTIUS

OG1. Analitzar la pròpia pràctica comunicativa en la pràctica docent

OE1. Identificar situacions de privacitat per millorar el procés d’E-A individual (Àrea 1, 3 i 4)

OE2. Aplicar aspectes ètics de manera reflexionada (Àrea 1 i 5)

CONTINGUTS
  • Benestar digital
  • Identitat digital
  • Ciència oberta
  • Accessibilitat digital
AVALUACIÓ

Adopta estratègies de col·laboració.

Reflexiona sobre la pròpia pràctica docent amb l’ús de les tecnologies digitals, els models rebuts i el tipus de recursos utilitzats.

Evidencia que fa servir eines adequades per comunicar-se amb els diferents agents de la comunitat educativa.

REQUISITS DE LA CERTIFICACIÓ

Evidenciar les activitats al portafolis d’implementació.

Es podrà evidenciar amb: fotografies del projecte a l’aula (respectant els drets d’imatge), captures de pantalla dels projectes, informes de l’avaluació dels aprenentatges i reflexions de la pràctica docent.

Seguiment del procés a través d’un qüestionari.

 

NIVELL DE CDD
B2

OBJECTIUS

OG1. Contribuir al benestar digital de l’alumnat

OG2. Contribuir al benestar digital de l’entorn educatiu i la ciutadania.

OE1. Identificar i construir la pròpia identitat digital (Àrea 1 i 5)

OE2. Comprendre l’ús, aplicabilitat i finalitat de les dades digitals a la vida quotidiana (Àrea 3, 4 i 5)

CONTINGUTS
  • Benestar digital
  • Identitat digital
  • Ciència oberta
  • Accessibilitat digital
AVALUACIÓ

Reflexiona sobre el pla de convivència de l’ús de les tecnologies i el seu impacte en el benestar físic.

Reflexiona sobre les seves conseqüències pedagògiques i ètiques en l’alumnat i l’entorn.

Integra l’accessibilitat digital i les observacions i l’anàlisi de les activitats amb l’alumnat per col·laborar amb la política de comunicació del centre i dona suport a altres docents.

Reflexiona sobre la modificació de conducta en relació a la seva pràctica docent i l’ús de recursos mediàtics.

Facilita a l’alumnat el desenvolupament de la competència comunicativa i col·laborativa amb tecnologies digitals.

Participa amb l’alumnat per tal de gestionar la seva identitat digital.

REQUISITS DE LA CERTIFICACIÓ

Evidenciar les activitats al portafolis d’implementació.

S’evidenciarà amb: fotografies del projecte a l’aula (respectant els drets d’imatge), captures de pantalla dels projectes, informes de l’avaluació dels aprenentatges i reflexions de la pràctica docent.

Seguiment del procés a través d’un qüestionari.

 

Els altres dos eixos del projecte LABTED!

STEAM, MAKER I SOSTENIBILITAT

A partir de problemàtiques com ara el canvi climàtic, o el malbaratament de roba i d’aparells tecnològics, es faran activitats adaptades als diferents nivells educatius.

ROBÒTICA SOCIAL I GÈNERE

Es realitzaran activitats de comprensió i disseny amb metodologia design thinking per tal d’identificar i desenvolupar el concepte de robòtica social.

Finançat per: